vrijdag 14 december 2012

Het belang van MVO als middel tegen de crisis (deel 2: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en de Cloud)


De eerste blog rond dit thema was: de werknemer zien als medewerker. Mijn benadering van het sociale aspect  (people, de eerste 'p', als we de 'p' van 'profit' tenminste als uiteindelijke doel ). De tweede 'p' moet dan zijn 'planet'. In hoeverre kan ook de aandacht voor onze planeet  als ecologische randvoorwaarde meehelpen als middel tegen de crisis, is daarmee de uitdagende vraag.

Ik wil deze blog graag in twee delen opzetten:
1. de Cloud is goed voor het milieu
2. de Cloud is goed voor de portemonnée van elk bedrijf

En daarmee vormt de Cloud dus ook een brug tussen beiden.

1. De Cloud is goed voor het milieu
Je zou het misschien niet zeggen, wanneer je leest over de enorme datacenters, die een enorme hoeveelheid energie gebruiken. In een recent Greenpeace-rapport wordt ook de energiemix en -verbruik van datacenters in Nederland beschreven. Volgens de cijfers verstookten datacenters in 2010 1,3TWh, een verdubbeling ten opzichte van 2005. In 2020 zou de verstookte hoeveelheid energie naar verwachting verdrievoudigen. Onder andere Amazon heeft kritiek op het rapport van Greenpeace. Het bedrijf stelt tegenover The Guardian dat cloudcomputing milieuvriendelijker is dan het 'traditionele' gebruik van computers. Door data van een groot aantal bedrijven juist te concentreren in een beperkt aantal datacenters zou er juist minder CO2 geproduceerd worden, zo meent de cloudaanbieder. (bron Tweakers.net)

Ik denk, dat er geen grote studie nodig is, om het hartgrondig met Amazon eens te zijn. Als we alleen al kijken naar onze eigen klantenkring. Wanneer al die klanten hun Covide software op eigen computers zouden hebben draaien, was een veelvoud nodig van wat er nu draait. En wat te denken van de ongeveer 80.000 klanten van online boekhoudsoftware van Exact en Twinfield. Mijn schatting is dat ook daar een besparing qua aantallen servers wordt bereikt van duizenden procenten. Natuurlijk heeft Greenpeace gelijk, wanneer ze aandacht vraagt voor de energiekant van de Cloud (in hetzelfde rapport wordt terecht gewezen op bedrijven als Google, Dell en Yahoo zouden een aanzienlijk groter gedeelte van hun energiemix betrekken uit groene energiebronnen, zoals waterkracht en windenergie dan Amazon, Apple, Microsoft en IBM) , maar dan toch zeker niet, nadát éérst is vastgesteld, dat het zonder de Cloud helemaal gierend uit de hand zou lopen. 

Daarnaast worden er sinds de Cloud geen CD-roms en boekjes in dure plastic verpakkingen meer over de wereld gestuurd met veel kerosine gebruikende vliegtuigen danwel oceanen vervuilende containerschepen.

De conclusie 'De Cloud is goed voor het milieu' is dus misschien in absolute zin (nog) niet waterdicht, maar relatief gezien zeker wel. En laten we daarnaast aantekenen, dat het alleen al uit oogpunt van concurrentie aanmerkelijk aannemelijker is, dat grote datacenters van schone energie gebruik gaan maken dan die miljoenen kleine bedrijven met soms letterlijk de servers onder het bureau. Via deze link vindt u overigens allerlei artikelen over de Cloud en het milieu.

2. De Cloud is goed voor de portemonnée van elk bedrijf
Op 29 december 2008 schreef ik een blog 'Covide en Cloud Computing, wat levert het u op?'. Ik schreef ondermeer "U hoeft niet(s) meer te installeren op uw PC, Notebook of telefoon. Het aantal werkplekken breidt u uit in een handomdraai, zonder aan te lopen tegen de grenzen van uw infrastructuur. Back-up? Heeft u geen omkijken naar. Nieuwe versies komen automatisch beschikbaar en u hoeft er niet voor te betalen. Geen licentiekosten meer, maar uitsluitend betalen voor het gebruik van de service. De effecten: u bespaart heel veel kosten en tijd op de aanschaf en het beheer van uw infrastructuur, waarbij deze infrastructuur ook nog eens veel veiliger en betrouwbaarder is, dan u gewend bent. We moeten er niet aan denken, maar zelfs als uw bedrijfspand onbruikbaar zou worden door brand of uw laptops worden gestolen, kunt u gewoon direct verder werken. U begrijpt dat ook de verhuizing van uw IT naar een nieuw bedrijfspand helemaal geen issue meer is." 

Sindsdien is er aan die visie niets veranderd. Ja, destijds was de Cloud nog nieuw en waren er maar weinig ondernemers, die het aandurfden om hun IT buiten de deur te brengen. Google was de grote drijvende kracht. Anno 2012 twijfelt eigenlijk niemand nog. Of misschien nog alleen de interne systeembeheerders die hun macht langzaam aan zien afbrokkelen en met lede ogen toezien, hoe het gezag binnen bedrijven eindelijk weer terecht komt, waar ze hoort: bij de directie. (Ik schreef hier voor Computable in 2009 al eens een opinie over met interessante reacties) Eén van onze klanten verhuist heel binnenkort met zo'n vijftig werkplekken naar een andere locatie, omdat men het huidige pand uitgroeit. Ja, die bedrijven bestaan ook nog! Wat hun IT betreft, is het gewoon simpel: Apple-tjes oppakken en elders weer aansluiten aan het internet en klaar is Kees. Maakte men ook gebruik van een op dit moment ook volop beschikbare goede online telefooncentrale, dan was ook dat zonder enig verhuisplan te realiseren. Ik hoef u niet voor te rekenen, dat behalve het ontbreken van gedoe ook de kostenbesparingen bij zo'n verhuistraject immens zijn.

De conclusie 'De Cloud is goed voor de portemonnée van elk bedrijf' is dus ook in absolute zin niet juist (IT-bedrijven kunnen niet meer verdienen aan die servers onder de bureaus), maar in relatieve zin zeker wel. Dat geldt ook voor het MKB, zo laat deze PDF van de Software Company zien.

Juist in deze diepste economische crisis ooit vormt de aandacht voor onze planeet als ecologische randvoorwaarde via de Cloud een middel om door die crisis heen te komen. 

Een boute stelling? Het is in elk geval mijn mening en ik ben reuze benieuwd naar reacties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten